Hrana

ISTRSKA KUHINJA

Če iščete zdravo in preprosto hrano, boste navdušeni nad istrsko kuhinjo.  V preteklosti jo je zaznamovala ločitev na obmorski del, kjer so na mizi prevladovale ribe, in zaledje, ki je jedlo zelenjavne in močnate jedi. Še danes pa velja, da se krajevne gostilne splača obiskati, ko zadiši po sezonskih pridelkih. 

Bogata sestavina istrskih krožnikov je ekstra deviško oljčno olje, nepogrešljiva pa je tudi sol sečoveljskih solin, pridelana po več kot 700 let starem postopku.

Ob dobri hrani se prileže tudi kozarec vina, zato priporočamo vodilno vinsko sorto - refošk, belo malvazijo, pa tudi cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, sladki rumeni muškat in syrah. Če pa želite lažje prebaviti obilen obrok, lahko posežete po tipičnih žganih pijačah, kot so na primer žižole v žganju. 

KAJ NAROČITI?

BAKALA: najbolj pogost kot namaz "na belo", velja pa ga poskusiti tudi v paradižnikovi omaki; v domačih gostilnah ga pogosto postrežejo kot del pogrinjka dobrodošlice

BOBIČI: julija in avgusta, v času mlade koruze, ne zamudite te slastne mineštre (zelenjava, mlada koruza, krompir, vanjo pa mora tudi nekaj svinjskega)

BRODET: obvezen na vseh ribjih veselicah (okus j odvisen od tega, kaj se v njem kuha; je pa to ribji "golaž", pogosto narejen tudi samo iz sip)

FRITAJA: nič drugega kot jajca, ocvrta na oljčnem olju, obstaja pa nešteto različic s sezonsko zelenjavo, divjimi zelišči ali mesninami. Najbolj priljubljena je s šparglji (divjimi beluši).

JOTA: najbolj znana z zeljem, krompirjem in fižolom, redko z repo, vedno pa s svinjskim dodatkom

PAŠTA-FIŽOL: zelo preprosta mineštra iz fižola, ki so ji dodane testenine

FUŽI: testenine iz tankega testa, zvite v tri do pet centimetrov dolge cevke. Najbolj teknejo s TARTUFI.

  

PRIREDITVE, POVEZANE S HRANO / EVENTI GASTRONOMICI / GASTRONOMIC EVENTS

FEBRUAR: Vino in oljčno olje (Sv. Anton, Koper); degustazione di vini e olio d'oliva; wine and olive oil tasting

MAREC: Festival malvazije

APRIL: Solinarski praznik (Piran); festa dei salinai; Saltmakers feast

MAJ: Praznik refoška (Marezige); festa del refosco; feast of refosco

             Praznik artičok (Strunjan); festa del carciofo; artichoke festival

             Praznik olja in bledeža (Padna); festa dell'olio e della bieta; fest of olive oil and chard

JUNIJ: Praznik oljk, vina in rib (Izola); festa olive, vino e pesce; feast of olives, wine and fish

JULIJ: Praznik vina in česna (Nova vas); festa del vino e dell'aglio, wine and garlic feast

AVGUST: Ribiški praznik (Izola); festa dei pescatori; fish feast

SEPTEMBER: Sladka Istra (Koper); Dolce Istria, Sweet Istria

OKTOBER: Festival tartufov (Gradin); Sagra del tartufo; Truffle festival

NOVEMBER: Praznik kakijev (Strunjan); Festa dei cacchi; Kaki's Festival