Kultura

Kulturna društva in prireditve

Več obalnih kulturnih društev skrbi za organizacijo festivalov in drugih s kulturo povezanih dejavnosti. Med glasbenimi dogodki so najbolj znani Melodije morja in sonca, Druga godba, Festival Fens itd. Piranski in portoroški filmski festival vsako leto privabita domače in tuje filmske navdušence, raznovrstni festivali folklore in kulinarike pa ljubitelje domačih pridelkov.

Kulturne ustanove

Avditorij Portorož  

Avditorij Portorož vseh letnih časih organizira gledališke predstave, projekcije filmov, delavnice in koncerte.

 

Pomemben element tradicije je tudi pomorski krst.

 

Mediadom Piran

Kulturno središče in multimedijski muzej Mediadom Piran je bogat s kulturnimi in izobraževalnimi vsebinami. V večnamenski dvorani lahko gosti do 50 ljudi. Obenem lahko v njem s pomočjo sodobne tehnologije spoznate zgodovino Pirana, se udeležite koncerta, si ogledate film in druge projekcije.

 

Muzeji, galerije, cerkve

Srehod po Piranu prinese edinstven vpogled v bogato zgodovino slovenske obale, a pročelje mesta je le namig, ki napotuje k odkrivanju skrivnostnih zgodb preteklosti. Današnja podoba mesta je posledica živahnega vsakdana v Bizantinskem cesarstvu, Beneški republiki, cesarski Avstriji in dolgotrajnega razvoja pomorstva, umetnosti in trgovine. Muzeji in galerije so okno v svet, skrit pred površnimi turističnimi pogledi.

Benečanka

Najlepšo hišo v mestu je premožni beneški trgovec zgradil za svojo ljubico, sedaj pa poleg čudovitega zunanjega okrasja na ogled ponuja tudi slike in kipe priznanih slikarjev in kiparjev (1.nadstropje). Če si želite kakovostnih slovenskih proizvodov, lahko tam kupite kristal Rogaške in več vrst slovenskih penin.

Stolnica svetega Jurija 

Stolnica svetega Jurija leži na griču nad Piranom in poleg zgodovine ponuja tudi velikodušen razgled – ob jasnem vremenu se vidi do Triglava, Dolomitov, Trsta in Savudrije.

Pomorski muzej Sergej Mašera

V Pomorskem muzeju Sergeja Mašera je prikazana zgodovina slovenskega pomorstva.  V njem so arheološka, solinarska, ribiška, kulturnozgodovinska (ladijski modeli patra Gabrijela Gruberja) zbirka ter zbirka zgodovine pomorstva.

Skladišče soli Monfort v Portorožu

Tik pod dijaškim domom stoji skladišče soli, kjer si lahko ogledate razstavo plovil in umetnostno galerijo.

Tartinijeva hiša

Rojstna hiša Giuseppe Tartinija leži v središču Pirana. V njej je sedež Skupnosti Italijanov in ponuja raznolike kulturne prireditve, razstave in umetniške delavnice. V prvem nadstropju se nahaja Tartinijeva spominska soba.

Muzej solinarstva

V muzeju si lahko ogledate hišo, kjer je včasih bivala solinarjeva družina, krušno peč in skladišče za shranjevanje soli.

Tonina hiša 

V Tonini hiši lahko izveste vse, kar vas je vedno zanimalo o življenju in delu oljkarjev.