Mesta

PIRAN

Mesto - razglednica. Redko kje boste lahko naredili tako lepe slike in ustvarili nepozabne spomine, kot v tem majhnem sredozemskem biseru. 

Ob vhodu v mesto vas sprejme pozdrav galebov, ki se poigravajo s čipkami morske pene, vonj pravega kapučina s pogledom na domačine, ki ob srednjeveških trgih odhajajo opravkom naproti, morda na tržnico z lokalno pridelanim sadjem in zelenjavo, morda ob mandrač, kjer ribiči čistijo mreže nočnega ulova.

Sprehod po starih ulicah vas lahko popelje vse do svetilnika na Punti, idealnega mesta za opazovanje sončnega zahoda tudi ob najbolj vročih večerih, saj ob njem vedno rahlo pihlja. Ko pa je na sporedu naša burja, se le trdno oprimite svojega najbližjega, da vas skupaj s skrbmi ne odpihne proti Trstu.

 

V Piranu se lahko počutite varne. Že od 7. stoletja ga oklepa veličastno obzidje, varne pa so tudi nočne ulice in brezskrbno uživanje na terasah številnih lokalov in restavracij. Z vzpetine nad mestom za prebivalce in obiskovalce že od 12. stoletja bedi stolna cerkev, posvečena sv. Juriju, skupaj z 47 metrov visokim razglednim zvonikom. Pirančani vsak dan večkrat pogledajo na vrh zvonika, kajti nadangel Mihael se obrača proti vetru in nezmotljivo napove vreme: Če je obrnjen proti celini ali proti Trstu, bo lepo vreme, če pa gleda proti Savudriji, bo deževalo. 

Izhodiščna točka za obiskovalce je običajno Tartinijev trg, do katerega lahko s parkirišča na Fornačah pridete z brezplačnim avtobusom. Od tod se lahko ob morju odpravite do Punte in nato nadaljujete po Pusterli do stolne cerkve in se spet spustite na trg.

 

Priporočamo vam obisk Akvarija, v katerem boste spoznali bogato rastlinstvo in živalstvo našega koščka Jadrana, edinstven Pomorski muzej Sergeja Mašere, ki hrani bogato dediščino našega pomorstva,  prijazen Muzej školjk z redkimi in zanimivimi primerki, spoznate pa lahko tudi zgodovino potapljanja v Muzeju podvodnih dejavnosti.

 

Ko se vam bo zdelo, da ste se naužili bogate kulturne in zgodovinske dediščine našega slikovitega mesta, pa le sedite ob morje in si privoščite kavo. Sprostite se. Uživajte. V Piranu ste. 

PORTOROŽ

IZOLA

KOPER