Okolica

KAJ OBISKATI V NAŠI OKOLICI?

FIESA

Kratek sprehod od Dijaškega doma čez Beli Križ vas po slikoviti bližnjici odpelje do Fiese, zelo primerne za kopanje za otroke, saj je voda dolgo nizka, v sencah dreves je prijetno tudi v večji vročini, v spomladanskem in jesenskem času pa lahko uživate v sprehodu okoli jezera. 

 

Jezeri sta sicer dve. Nastali sta kot posledica odkopa gline za potrebe nekdanje opekarne. Od leta 1963 je večje jezero s kanalom, predvsem da bi preprečili razvoj komarjev, povezano z morjem. Zaradi posebnih naravnih razmer sta jezeri z okolico postali zanimiv življenjski prostor različnih rastlinskih in živalskih vrst, predvsem pa okoli dvajset redkih in ogroženih vrst kačjih pastirjev.  Leta 1989 sta bili jezeri uvrščeni v inventar najpomembnejše naravne dediščine v Sloveniji in z občinskim odlokom razglašeni za »naravni spomenik.«

Po urejeni pešpoti ob morju v nekaj minutah pridete do Pirana.

STRUNJAN

O kraju
Krajinski park Strunjan
Od Dijaškega doma se lahko po cesti preko Belega Križa odpravite peš ali s kolesom do restavracije Tomi, za katero zavijete in nadaljujete pot do znamenitega predora Parenzane - ko ga prečkate, ste že v Strunjanu.
 Obvezno se povzpnite do strunjanskega križa, nato pa skok v kristalno čisto morje ob rtu Ronek ali "Mesečevem zalivu".

SEČA

Seča je naselje pri Portorožu. Je polotok, ki je porasel z oljčnimi nasadi, bujnim zelenjem in polji. Primeren je za sprehode in razgled na Lucijo, soline in Portorož. 
Forma viva je zbirka kamnitih skulptur. Nahaja se na prostem v parku. Zbirka je odprta cel dan in za ogled ni potrebno plačati vstopnine.  V kanalu svetega Jerneja so privezane jadrnice in barčice za rekreativno jadranje. Nekdaj so bili solinski kanali pomembne komunikacijske poti. V vrtu kaktusov lahko vidite veliko vrst kaktusov in jih tudi kupite, če so vam všeč. Je v družinski lasti.

HRASTOVLJE

cerkev sv. Trojice z znamenitim Mrtvaškim plesom

KRKAVČE

živi muzej Hiša Vrešje

HRVAŠKA ISTRA

Dijaški dom se nahaja le 1o minut stran od mejnega prehoda Sečovlje. V nadaljevanju posredujemo povezave do nekaj slikovitih in obiska vrednih krajev.
Umag

Novigrad
Brtonigla
Buje

Poreč

Grožnjan

Motovun

Nedaleč stran je tudi Italija. Do nekdanjega mejnega prehoda na Škofijah smo oddaljeni 25 km ali približno pol ure vožnje. 

TRST

BENETKE